Hendig in Peel en Maas bestendigen

08 jul , 17:47 Gemeente
kinderen baby
Pixabay.

In 2018 begon Hendig als een proefproject in de gemeente Peel en Maas. Die proef is inmiddels voorbij. Het college heeft besloten om Hendig blijvend in te zetten.

De eerste stap is het vaststellen van het Bondig Kader: Afspraken die samen met netwerkpartners en de gemeente zijn gemaakt. Daarna wordt een zogenaamde Open House-procedure gestart. Daarmee wordt Hendig officieel vastgelegd per 1 januari 2026. Hendig is dan een volwaardig alternatief naast de reguliere jeugdhulp in Noord-Limburg.

Wat is Hendig?

Hendig is een nieuwe manier van werken in de jeugdhulp. Hendig is gericht op het verlenen van passende en integrale hulp aan jeugdigen en hun gezin. Er is geen indicatie nodig en de focus ligt op de kennis en ervaring van de hulpverleners, niet op welke organisatie zij werken.Vertrouwen, openheid en goede samenwerking staan centraal. Hulpverleners krijgen de ruimte om te doen wat nodig is voor het gezin, zonder onnodige administratie of ingewikkelde regels.

Hoe werkt Hendig?

Hendig koppelt snel de juiste hulpverlener aan een gezin. Het begint met een gesprek tussen het gezin en een gezinscoach. Daarna schuiven verschillende deskundigen aan (het 'expertisetent'-gesprek). Samen kijken ze naar oplossingen die het gezin het beste kunnen helpen.

Het gezin en de gezinscoach gaan dan in gesprek met hulpverleners en bij een ‘match’ start direct de hulp en ondersteuning. De gezinscoach blijft betrokken en houdt het overzicht. Ouders vinden het waardevol dat er vanuit verschillende invalshoeken wordt meegedacht.

Samenwerking

De gemeente Peel en Maas werkt samen met verschillende partners om Hendig mogelijk te maken. Iedereen, van beleidsmakers tot hulpverleners, denkt mee over hoe de hulp het best geregeld kan worden. De focus ligt op kwaliteit, vertrouwen en resultaten, niet op controle of geld. Sinds de start is Hendig opgenomen in het jeugdbeleid en de begroting van de gemeente.

Bondig Kader en Open House

Om Hendig vanaf 2026 officieel te maken, wordt in het najaar een lokale Open House-procedure opgezet. Dat betekent dat elke betrokken hulpaanbieder een samenwerkingsovereenkomst krijgt.

De afspraken hierover staan in het Bondig Kader, dat dient als richtlijn voor samenwerking en financiering. Hierin staat onder andere:

  • Wat er in de overeenkomst moet staan
  • Hoe de samenwerking en aansturing werkt
  • Hoe de relaties worden beheerd
  • Hoe de financiering en monitoring zijn geregeld

De samenwerking wordt vastgelegd voor 10 jaar. Zo bouwen we samen verder aan vertrouwen en partnerschap.