Al 10 jaar vrijwillig onderhoud van de openbare ruimte in Kessel

Foto: © Peel en Maas.

Aan het Lijsterbespad in Kessel onderhouden bewoners al 10 jaar de plantsoenen en andere delen van de openbare ruimte.

Op verschillende plekken in onze gemeente onderhouden bewoners de plantsoenen en andere delen van de openbare ruimte in hun buurt of straat. Aan het Lijsterbespad in Kessel doen de bewoners dit al 10 jaar. Tijd om ze in het zonnetje te zetten.

Dat gebeurde op zaterdag 27 november. Wethouder Paul Sanders bezocht de bewoners tijdens het snoeien van leilindes en beloonde de actieve vrijwilligers met iets lekkers.

Het Lijsterbespad

Het Lijsterbespad in Kessel werd in 2011 opnieuw ingericht. Het was 1 van de eerste projecten in de gemeente Peel en Maas waar de bewoners nadrukkelijk betrokken zijn bij de inrichting van de openbare ruimte. Het is ook het eerste project waar de bewoners door de gemeente gestimuleerd zijn om ‘mentaal eigenaar’ (de gemeente blijft feitelijk eigenaar) te worden van de openbare ruimte en zelf het onderhoud uit te voeren. De bewoners van de wijk hebben deze handschoen opgepakt. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is er nog steeds een vrijwilligersgroep actief die het onderhoud van de openbare ruimte in deze wijk uitmuntend uitvoert.

Een groep van ongeveer 7 bewoners is regelmatig in de wijk aan de slag. De werkzaamheden bestaan uit schoffelen, snoeien van beplantingen, snoeien van leilindes, opruimen van zwerfafval en het schoonhouden van bijvoorbeeld bankjes en prullenbakken. Daardoor ziet de wijk er na 10 jaar nog steeds als nieuw uit.

De gemeente begeleidt de vrijwilligers door ze van advies te voorzien, soms wat nieuwe planten te leveren of werkzaamheden uit te voeren die met een machine gebeuren. Ook krijgen de vrijwilligers jaarlijks een vergoeding voor het onderhoud dat ze uitvoeren. Met deze vergoeding kunnen ze materialen aanschaffen zoals een hark of bezem en blijft er ook wat geld over om de koffie en vlaai van te betalen of een bijdrage om een barbecue te organiseren.

Het is een prachtig voorbeeld van vrijwilligerswerk in onze gemeente. En zo zijn er meer voorbeelden. Als gemeente zijn we trots op deze vrijwilligers en blij met de goede inzet!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen