Opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Maasbree en Meijel

Foto: © Pixabay.

In Maasbree en in Meijel komt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. In Maasbree worden de mensen ondergebracht in 2 groepswoningen van Daelzicht aan de Heierveldlaan. Hier is plek voor 15 tot 20 volwassenen en kinderen. In Meijel komt een opvangplek op de voormalige camping De Nieuwe Hof aan de Vieruitersten. Hier kunnen circa 100 personen gehuisvest worden in een bestaand gebouw en in meerdere vakantie-units. De beide opvanglocaties zijn in beginsel tot het 4e kwartaal 2022 beschikbaar voor de opvang van mensen uit Oekraïne.

Buurtbewoners en andere betrokkenen zijn geïnformeerd over de opvanglocaties. Wanneer de eerste vluchtelingen op de locaties arriveren, is nog niet bekend. Afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat vanuit Oekraïne naar Nederland komt, komen er mogelijk meer opvanglocaties in Peel en Maas.

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Veel inwoners van Peel en Maas zijn gemotiveerd om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Wat er nodig of wenselijk is, wordt duidelijk als de vluchtelingen eenmaal zijn gearriveerd. Er zal naar verwachting eerst rust en hersteltijd nodig zijn. Aan inwoners die iets willen betekenen voor de Oekraïense vluchtelingen wordt gevraagd dit zo veel mogelijk te organiseren binnen hun eigen omgeving: binnen je dorp, vanuit een vereniging, een school, samen met ouders van leerlingen of kijk als buren wat je kunt doen. Inwoners die hun weg niet precies weten te vinden of zoeken naar wat zij kunnen betekenen, kunnen contact opnemen met welzijnsinstelling Vorkmeer. Medewerkers van Vorkmeer zullen je dan helpen de weg te zoeken binnen de gemeenschap en zo samen kijken hoe je eventueel kunt bijdragen. Vorkmeer is bereikbaar op telefoonnummer 077 3077350 (dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur).

Particuliere initiatieven

Naast de 2 collectieve opvanglocaties zijn er ook diverse particuliere initiatieven in Peel en Maas om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Deze inzet van veel mensen wordt enorm gewaardeerd.

Inwoners die Oekraïense vluchtelingen willen opvangen, kunnen terecht bij Takecarebnb. Deze organisatie bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. Takecarebnb heeft 10 aandachtspunten opgesteld voor mensen die vluchtelingen willen opvangen.

Meer informatie vindt u op onze webpagina Oekraïne.

Melden opvang Oekraïense vluchtelingen

Iedereen die in Peel en Maas Oekraïense vluchtelingen opvangt, wordt gevraagd dit te melden bij de gemeente. Zo kan de gemeente in beeld brengen wat er nodig is aan onderwijs voor kinderen, zorg of andere ondersteuning. U kunt dit melden via de website www.peelenmaas.nl onder de knop Oekraïne.

Informatie

Inwoners die vragen hebben of behoefte hebben aan ondersteuning in verband met de situatie in Oekraïne kunnen contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer 077 306 6666 of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen