Energietoeslag: Voorschot van 200 euro voor minima Peel en Maas

Foto: © Pixabay.

Door de fors gestegen energieprijzen komen veel mensen met een laag inkomen in financiële problemen. Het college van Peel en Maas heeft besloten om vooruitlopend op de landelijke wetgeving voor de energietoeslag alvast een voorschot van 200 euro per huishouden uit te betalen aan de groep minima die bij de gemeente Peel en Maas bekend is. Het voorschot wordt deze maand automatisch overgemaakt aan deze groep.

De behoefte aan compensatie is groot

Op 10 december 2021 heeft de Rijksoverheid besloten huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor de hoge energiekosten met een energietoeslag van 200 euro per huishouden. In de landelijke berichtgeving is er sprake van een verhoging naar 800 euro per huishouden. Tot op heden zijn wij nog in afwachting van het kabinet welke voorwaarden precies gelden voor de energietoeslag. De behoefte om de gestegen kosten te compenseren is erg groot en met dit voorschot van 200 euro kunnen we de eerste lasten verlichten.

Voor inwoners met 120 procent van de geldende bijstandsnorm

Inwoners die behoren tot de groep ‘minima’ zijn diegene met een inkomen tot 120 procent van de geldende bijstandsnorm en een beperkt vermogen.

Het gaat dan specifiek om:

  • uitkeringsgerechtigden P-wet, IOAW, IOAZ, Bbz, Bbz-light en bijzondere bijstand, inclusief de collectief verzekerden met een gemeentepakket 2022 bij zorgverzekeraar VGZ
  • cliënten die toegelaten zijn tot de Wgs (gemeentelijke schuldhulpverlening)
  • inwoners met een AIO-uitkering (aanvullende uitkering op AOW-uitkering).

De gegevens van deze groep inwoners is bij de gemeente bekend. Het voorschot van 200 euro wordt automatisch deze maand aan hen uitbetaald.

Uitbetaling restdeel energietoeslag

Mogelijk wordt de energietoeslag door het kabinet nog verhoogd naar 800 euro. In afwachting op de voorwaarden van het kabinet volgt er op een later moment nog een nabetaling. Naar verwachting volgt dit in april/mei van dit jaar.

Andere doelgroepen die later in aanmerking komen
Voor de overige inwoners, waarvan nu nog niet bekend is of zij in aanmerking komen voor de energietoelage, wachten we de voorwaarden van het kabinet af. Zodra hier meer duidelijkheid over komt, wordt hierover gecommuniceerd op www.peelenmaas.nl en de gemeentelijke (social media)kanalen. Het aanvragen of uitbetalen van een voorschot voor deze groep is helaas niet mogelijk.

Energiebox voor minima

Huishoudens uit de doelgroep minima kunnen binnen enkele weken ook gratis een energiebox ter waarde van € 65 aanvragen. In deze energiebox zitten energiebesparende producten, zoals tochtstrips, een waterbesparende douchekop en ledlampen. De energiebox is een uitwerking van de lokale energievoucher. Uiterlijk eind april 2022 ontvangen de huishoudens persoonlijk bericht over hoe zij de energiebox kunnen aanvragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen