Peel en Maas in oude kaarten voor het laatst te zien; Twee exclusieve rondleidingen door de expositie

Foto: © Museum Peel en Maas.

Helden – In Museum Peel en Maas wordt op zondag 10 maart de tijdelijke tentoonstelling ‘Peel en Maas in oude kaarten’ feestelijk afgesloten. Als onderdeel van de afsluiting worden er ‘s middags twee gratis exclusieve rondleidingen gegeven door de expositie. Een kopje koffie of thee zijn van het huis.

Speciaal voor deze gelegenheid komt Jacques Cuypers, samensteller van de expositie, langs om  rondleidingen te verzorgen. Om 14:00 uur en 16:00 uur geeft Cuypers voor de laatste keer uitleg en interessante achtergrondinformatie over deze boeiende tentoonstelling. Het thema is van de rondleiding is: ‘Het eeuwenoude gevecht om peelgrond is terug te vinden in oude kaarten’. Een kopje koffie of thee zijn deze middag inbegrepen! Uiteraard zijn het museum en de tentoonstelling ook zonder rondleiding vrij toegankelijk tussen 13:00 en 17:00 uur.

Peel en Maas in oude kaarten
In de tentoonstelling ‘Peel en Maas in oude kaarten: de wegen die wij gingen’ worden diverse oude (land)kaarten uit het Land van Peel en Maas getoond. Hoogtepunten zijn de Peutinger kaart, gebruikt als routeplanner in de Romeinse Tijd en een unieke historische kaart van Meijel uit 1592! Ook zijn er kaarten te zien die te maken hebben met ruzies tussen de dorpen over het gebruik van “gemene gronden”; de gemeenschappelijke heide- en turfgebieden. Een grote kaart, samengesteld uit negen Tranchot kaarten, brengt nauwkeurig de toestand van Peel en Maas rond 1810 in beeld. Hier zijn alle wegen middels karrensporen te zien. Daarnaast is er aandacht voor belangrijke wegen in onze omgeving, onder andere de Napoleonsweg en voor wegen over het water, zoals een kaartje van het veer bij Kessel uit 1556. Tenslotte toont de expositie hoe landmeters in de zeventiende eeuw hun werk deden.

Industrialisatie in Peel en Maas
Waar de ene tentoonstelling ophoudt, daar begint de volgende. Op vrijdag 22 maart opent een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in Museum Peel en Maas. In de expositie Van Ploeg naar Ploegendienstontdek je het verhaal van de opkomst van de industrialisatie in Panningen en later ook in Beringe, en de gelijk opgaande bloei van Panningen als centrum van de regio. In de museumwinkel en in de plaatselijke boekhandels is dan ook het rijk geïllustreerde boek Van Ploeg naar Ploegendienst – De industrialisatie en de aanwijzing van Panningen als ontwikkelingskern te koop. In deze publicatie wordt nog meer achtergrondinformatie gegeven over de industrialisatie binnen de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen