Zorgroute Peel en Maas gestart

Foto: © Gemeente Peel en Maas.

Inwoners vinden niet altijd gemakkelijk een baan door de eisen die er worden gesteld in combinatie met hun persoonlijke omstandigheden. Tegelijkertijd is er een tekort aan personeel in de zorg. Deze 2 ontwikkelingen worden met elkaar verbonden in de Zorgroute Peel en Maas. De deelnemers aan deze Zorgroute volgen een praktijkopleiding en ze bieden gelijktijdig licht huishoudelijke hulp en ondersteuning aan kwetsbare mensen in hun eigen wijk. Als ze de route succesvol afleggen, levert ze dat een MBO-(deel)certificaat of praktijkverklaring op, waarmee ze aan de slag kunnen in de zorg.

Start Zorgroute
Woensdag 18 mei 2022 ging de Zorgroute Peel en Maas officieel van start. 9 inwoners van Peel en Maas volgen de Zorgroute en hebben al enkele lessen erop zitten. Een aantal van hen bestaat uit (voormalige) statushouders, die met de Zorgroute ook hun taalniveau en integratie verbeteren. Statushouders zijn mensen die uit een ander land naar Nederland zijn gekomen en een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Win-win situatie
Zorgroute Peel en Maas levert een win-win situatie op. Enerzijds leidt het tot meer handen in de zorg. Het succesvol volgen van de route levert een praktijkverklaring of een MBO-(deel)certificaat op. Dit is afhankelijk van welke route bij de deelnemer past. Daarmee kunnen ze aan het werk gaan. Anderzijds krijgen meer mensen uit Peel en Maas (informele) lichte ondersteuning. Dit maakt op een aangename manier thuis blijven wonen mogelijk. Deze hulpbehoevende inwoners hebben geen of een beperkt eigen netwerk die ze kan ondersteunen. Informele ondersteuning kan bijvoorbeeld zijn: helpen met klusjes en gezelschap houden of assisteren bij dagbesteding, activiteiten en ontspanning voor thuiswonende ouderen. Het helpt eenzaamheid en isolement tegengaan.

3 dagdelen per week
De verwachting is dat de deelnemers in maximaal een jaar de Zorgroute doorlopen en vervolgens de stap naar de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding kunnen zetten. Ze gaan maximaal 3 dagdelen per week aan de slag met onderwijs en informele stages bij de Dorpsontmoetingen, bij een wijkbewoner of bij in een zorginstelling. Ze doen ervaring op in werken in de zorg en de (voormalige) statushouders trainen hun taalniveau.

Innovatieve ideeën
Wethouder Anget Mestrom: “De Zorgroute past helemaal bij de innovatieve ideeën waar we in Peel en Maas naar op zoek zijn. Het zorgt voor participatie in de wijk, het betaalbaar houden van de zorg en het betrekken van inwoners bij zorg voor elkaar en voor kwetsbare mensen. En we bieden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte om talenten te ontwikkelen in een kleinschalige en veilige omgeving, om vervolgens aan de slag te gaan in het prachtige vak van zorgmedewerker.”

Samenwerkende partijen
Meerdere partijen organiseren samen de Zorgroute Peel en Maas. Gilde Opleidingen verzorgt de scholing en eventuele examens. Calibris Advies leidt het project en beoordeelt mede het praktijkdeel. De gemeente selecteert deelnemers en coacht ze gedurende de route. Stichting Bevordering Welzijn Inwoners Panningen coördineert de hulp- en ondersteuningsvragen van wijkbewoners. Zorgorganisaties Proteion en Vincent Depaul bieden ook hulp- en ondersteuningsvragen aan, ze begeleiden bij de uitvoering daarvan en ze bieden na het succesvol afleggen van de route een arbeidscontract aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen