Aangenaam luidt de noodklok: Stem op een vrouw

Foto:

Het feministisch platform Aangenaam luidt de noodklok voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het platform deed onderzoek naar de man-vrouwverhoudingen van de gemeenteraden in de regio Noord- en Midden-Limburg. Uit onderzoek blijkt dat 69% man en 31% vrouw is.

In de gemeente Peel en Maas is 59, 3 % man en 40,7% vrouw.

“Hoewel de helft van de inwoners van Nederland vrouw is, zien we dit niet terug in de lokale politiek,” aldus Nina Bellen van Aangenaam. “Dat vinden we zorgwekkend. Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers. De gemeenteraad zou een representatieve afspiegeling moeten zijn van haar inwoners. Dat zou onder andere betekenen dat minstens de helft van de gemeenteraadsleden vrouw is.”

Het onderzoek van Aangenaam toont aan dat er op dit moment geen juiste man-vrouwverhouding is in de regio. De gemeente Weert heeft de meest gelijkwaardige man-vrouw verhouding, 55% van de personen in de gemeenteraad is vrouw. Venray daarentegen scoort het slechtst in de man-vrouwverhouding, slechts 15% is vrouw.

Het feministisch platform pleit ervoor om in de komende gemeenteraadsverkiezingen op een vrouw te stemmen. “We krijgen vaak te horen dat men op kwaliteit let in plaats van gender. Het lijkt dat daarmee gezegd wordt dat mannen betere bestuurlijke kwaliteiten bezitten. Terwijl diversiteit niet ten koste gaat van kwaliteit, integendeel. Met meer vrouwen en diversiteit gaat de kwaliteit van de politiek er juist op vooruit. Op het gebied van onder meer onderwijs, veiligheid, milieu en economie worden er andere en betere besluiten genomen.”

Uit onderzoeken blijkt dat de kiezer meer bewijs nodig heeft om te geloven dat een vrouwelijke politicus competent genoeg is, terwijl van mannen vaak verondersteld wordt dat zij goed genoeg zijn. “Er bestaat geen kwaliteitenlijst waar elke politicus aan moet voldoen. Women must show, where men can tell,” aldus Bellen. Aangenaam besteedt tot aan 16 maart aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen en de man-vrouwverhouding in het bijzonder. Ze gaan in gesprek met regionale politici en gaan dieper in op de campagne #stemopeenvrouw. “Het is belangrijk om slim te
stemmen. Onderzoek wie jou het beste representeert en daarmee jouw belangen kan behartigen. Laat je stem horen, juist bij de gemeenteraadsverkiezingen,” roept Bellen op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen