Gebouwen kleuren paars voor Wereld Prematuren Dag

Foto: © VieCuri.

Wat hebben het Empire State Building in New York en het Geboortecentrum in Venlo met elkaar gemeen? Beiden kleuren deze week paars om aandacht te vragen voor te vroeg geboren baby’s . Waarom deze kleur? Paars is de mengkleur van roze en lichtblauw, de kleuren van . Voor ouders en eventuele broertjes en zusjes betekent een te vroeg geboren familielid de start van een achtbaan waar soms veel onzekerheden en risico’s mee gepaard gaan. Het thema verdient om deze én vele andere redenen aandacht te krijgen.

Myriam Gooren, neonotologieverpleegkundigen ‘’Als een baby te vroeg wordt geboren, dan gebeurt dat erg onverwacht. Deze impactvolle gebeurtenis zorgt voor veel verdriet, maar ook onbegrip. Vooral het ‘onbekende’ maakt vroeggeboorte lastig voor ouders. De meeste mensen zijn namelijk nog nooit op een couveuse-afdeling geweest. Ook in de naaste omgeving zijn er vaak weinig mensen die ouders met een prematuur écht begrijpen. Het is daarom belangrijk om te laten zien wat er achter de schermen plaatsvindt, zodat ouders beter gesteund kunnen worden tijdens dit moeilijke proces.’’

Een op de tien kinderen in Nederland worden te vroeg geboren, dat zijn er elke dag 48. Elke dag overlijden drie kinderen aan de gevolgen. Dit zijn cijfers van het CBS, die geen rekening houden met kinderen, die voor week 24 overlijden, de echte cijfers zijn dus nog negatiever. Dat betekent, dat er elke dag bijna 100 ouders (rekening houdend met meerlingen) couveuseouder worden, bijna 30.000 per jaar!!

Sponsoring ballonnen: Viva Balonia
Verlichting in medewerking met: Bongers, beeld licht geluid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen