[Update 19.00] Hoog water verwacht in Peel en Maas

Foto: © Keistadnieuws.

Vrijdag 16 juli 2021 18.00 uur: Welke maatregelen moet u treffen voordat u vertrekt?

  • Wees alert en breng uzelf in veiligheid
  • Barricadeer de deuren
  • Plak duct tape op spouwen en kieren
  • Leg waardevolle spullen hoog en droog
  • Haal losse voorwerpen naar binnen, zodat deze niet kunnen wegdrijven (denk aan afvalcontainers en bloembakken)
  • Sluit stroom en gas af zodra er water de woning binnenkomt.
  • Kijk op de website Wachtnietopwater wat u kunt doen om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Help ook anderen die uw hulp nodig hebben.

Voordat u uw woning verlaat

  • Gas, water en elektriciteit afsluiten.
  • Sluit uw ramen en deuren

Voor bedrijven: Tref preventief maatregelen

  • Het vastzetten, verwijderen en/of verzwaren van objecten die kunnen gaan drijven
  • Het op voldoende hoogte brengen van verpakte gevaarlijke stoffen
  • Het veiligstellen, of het tijdelijk uit bedrijf nemen van installaties.

Vrijdag 16 juli 2021 15.00 uur: Evacuatie delen Kessel en Baarlo vervroegd

De evacuatie in delen van Baarlo en Kessel is vervroegd, we vragen inwoners uiterlijk om 18.00 uur hun woning te verlaten.

De piek van hoogwater wordt vandaag om 15.00 uur in Roermond verwacht. In Venlo wordt deze piek vannacht 17 juli 2021 om 03.00 uur verwacht. Dit is eerder dan de voorgaande voorspellingen.

Opvang is geregeld in sporthal de Kazing, Huissen 3, 5991PX Baarlo.


Vrijdag 16 juli 2021 13.30 uur: Zandzakken beschikbaar voor inwoners zowel binnen- als buitendijks

De gemeente Peel en Maas stelt zand en zandzakken ter beschikking voor de mensen die binnen- en buitendijks wonen.

Het zand en de zandzakken zijn tot 22.00 uur af te halen bij de parkeerplaats voetbalvelden van Baarlo (De Meeren 11, 5991 ED Baarlo) of op de Roode Eggeweg 6a Kessel. Vullen en transport van de zandzakken moet u zelf doen.


Vrijdag 16 juli 2021 13.00 uur: Toespraak burgemeester Delissen

 

 


Vrijdag 16 juli 2021 11.45 uur: Evacuaties van woningen

In overleg met de Veiligheidsregio is besloten over te gaan tot evacuatie van delen van Kessel en Baarlo. Uit voorzorg zullen woningen gelegen nabij de Maas geëvacueerd  worden. Bewoners ontvangen een brief van de gemeente. Betreffende inwoners wordt verzocht uiterlijk vrijdag 16 juli 2021 om 21.00 uur de woning te hebben verlaten.

Opvang is geregeld in sporthal de Kazing, Huissen 3, 5991PX Baarlo. Wij adviseren u onze website en social media in de gaten te houden voor meer informatie.


Vrijdag 16 juli 2021 10.30 uur: Publieksnummer en calamiteitenzender

Vanaf vrijdagochtend 16 juli 05.00 uur is het algemene publieksnummer 0800 1351 voor informatie over hoogwater en wateroverlast beschikbaar voor de regio Noord-Limburg.

L1 is vanaf 07.00 uur, naast de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, ook calamiteitenzender in onze regio. Stem af op L1 Radio FM 95.3 of FM 100.3 of volg een van de andere kanalen van L1.  U kunt ook L1 radio  online beluisteren.


Vrijdag 16 juli 2021 07.30 uur: Gemeente blijft 24/7 bereikbaar voor vragen hoogwater

Ook vrijdag 16 juli 2021 blijft de gemeente 24/7 telefonisch bereikbaar voor calamiteiten door hoogwater. Wij zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente 077 306 6666.


Donderdag 15 juli 2021 23.45 uur: Afgesloten wegen vanwege wateroverlast

Een aantal wegen wordt afgesloten, afhankelijk van de hoogte van het water. Dus: hoe hoger het water stijgt, hoe meer wegen afgesloten worden.

De volgende wegen zijn afgesloten:

  • Baarloseweg richting Ondersteweg  Kessel (slagboom)
  • Zandweg tussen Ondersteweg en Schijfweg-Noord Kessel (slagboom)
  • Ondersteweg na haven WSV Kessel (slagboom)
  • Hout Kessel nabij Schijfweg Noord (slagboom)
  • Bosakkerweg nabij Oijen Kessel (slagboom)
  • Oijen nabij Hummerenweg Kessel (slagboom)
  • Roffart nabij Hummerenweg Baarlo (slagboom)
  • Sterrenbosch nabij Kasteellaan Baarlo (slagboom)
  • Tasselaar Baarlo (tweezijdig)
  • Vergelt nabij Ingweg Baarlo
  • Bokshout nabij Ingweg Baarlo (slagboom)
  • De Berckt nabij Legioenweg Baarlo (slagboom)

Donderdag 15 juli 2021 18.00 uur: Gemeente ook vanavond en vannacht telefonisch bereikbaar

Van donderdag 15 juli op vrijdag 16 juli 2021 blijft de gemeente telefonisch bereikbaar in de avond en nacht voor calamiteiten vanwege het hoog water. Wij zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente 077 306 6666.

Donderdag 15 juli 2021 15.30 uur: Zandzakken beschikbaar voor inwoners buitendijks

De gemeente Peel en Maas stelt zand en zandzakken ter beschikking voor de mensen die buitendijks wonen. Het zand en de zandzakken zijn tot 22.00 uur af te halen bij de parkeerplaats voetbalvelden van Baarlo (De Meeren 11, 5991 ED Baarlo). Vullen en transport van de zandzakken moet u zelf doen. Het zand en de zandzakken zijn vanaf 06.00 uur weer verkrijgbaar.

Donderdag 15 juli 2021 12.30 uur

De gemeente heeft geen zandzakken beschikbaar die door inwoners opgehaald kunnen worden. De zandzakken die de gemeente heeft, worden beschikbaar gehouden voor een acute situatie bij het gebied direct aan de Maas.

Donderdag 15 juli 2021 11.30 uur: Maatregelen Baarlo, Kessel en Kessel-Eik

De gemeente heeft diverse maatregelen getroffen in het gebied bij de Maas, bij Baarlo, Kessel en Kessel-Eik. Er zijn wegen in de uiterwaarden afgesloten, rioolkasten worden ingepakt om ze te beschermen tegen het stijgende water en er worden markeringspalen langs wegen geplaatst om in geval van hoog water zichtbaar te maken waar de weg loopt. Zodra het veer Kessel-Reuver uit de vaart gaat, wordt bij Kessel een keerwand geplaatst om het water tegen te houden. De gemeente bereidt zich voor op meer maatregelen als de verwachting is dat het water verder gaat stijgen.

Er zijn maatregelen getroffen bij de Maasboulevard in Kessel, waar op dit moment werkzaamheden plaatsvinden. Losliggende materialen en machines zijn verplaatst, zodat deze niet meegenomen kunnen worden door het water. Verder zijn er maatregelen genomen om schade aan de Maasboulevard – die dus nog in aanbouw is – te voorkomen.

Bewoners en ondernemers in uiterwaarden bij de Maas zijn gewaarschuwd voor het stijgende water. We vragen iedereen die (recreatief) gebruikt maakt van de uiterwaarden om alert te zijn en informatie over de waterstanden te volgen.

De veiligheidsregio Limburg-Noord is opgeschaald naar Grip 4. Actuele updates over het hoogwater Maas en Roer vindt u op de website van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

We vragen iedereen die (recreatief) gebruikt maakt van de uiterwaarden om alert te zijn en informatie over de waterstanden te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen