Peel en Maas strijdt met elkaar tijdens Bespaar Waterspelen 2021

Foto: © Gemeente Peel en Maas.

Komende hittegolf strijden de inwoners van de dorpen tegen elkaar in de Bespaar Waterspelen. Tijdens deze Spelen moet ieder dorp zo veel mogelijk water besparen.

Terug van weggeweest deze zomer: de hittegolf. Een extreem fenomeen dat kan leiden tot extreem waterverbruik. Iedereen zoekt dan verkoeling, zwembadjes worden gevuld, tuinen overmatig gesproeid. Logisch, maar ook zonde van al dat water, want het kan anders en op een leuke manier. Daarom initiëren WML, Evides en Dunea deze zomer de Bespaar Waterspelen. Welk dorp in de gemeente Peel en Maas heeft de meeste deelnemers en verspilt het minste water?

Bij een hittegolf denk je snel aan opblaasbadjes die vollopen, sproeisystemen die overuren draaien en een extra douchesessie op zo’n plakkerige dag is ook wel lekker. Met als gevolg: overmatig waterverbruik en, als iedereen dit ook nog eens tegelijk doet, een verminderde waterdruk. Om tijdens een hittegolf waterverbruik te verminderen maar verkoeling voor mens, plant en dier juist te vergroten, organiseren initiatiefnemers Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Evides en Dunea deze zomer de Bespaar Waterspelen.

Bespaar Waterspelen

Bij de Bespaar Waterspelen ‘strijden’ diverse dorpen in het hart van Limburg tegen elkaar voor de winst en het goede doel: minder waterverbruik. De deelnemende dorpen zijn Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel/Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree en Panningen. Om het watergebruik te spreiden krijgt elk deelnemend dorp tijdens de komende hittegolf een eigen dag toegewezen waarop deelnemers in hun tuin de Bespaar Waterspelen houden. Kinderen gaan van tuin tot tuin om alle spellen te spelen, volwassenen blijven in hun eigen tuin die ze alleen op die dag sproeien. Elke dag maken deelnemers kans op een mooie dagprijs: een waterspel voor in de tuin. Het dorp met de meeste aanmeldingen wint uiteindelijk de felbegeerde Gouden Gieter en een waterval aan eer.

Volgens initiatiefnemers WML, Evides en Dunea kunnen we met een paar simpele aanpassingen in gedrag al veel water besparen. Zo zijn veel mensen geneigd om tijdens een hittegolf dagelijks hun tuin te sproeien, maar blijkt dit niet nodig: planten vinden het prima om niet dagelijks gesproeid te worden. Daarmee bespaar je heel wat water. Op de website van de Bespaar Waterspelen vind je alle informatie over het initiatief en een aantal simpele huis-, tuin- en keukentips om overbodig watergebruik te verminderen.

Achtergrond informatie

Voor de productie van drinkwater zijn WML, Evides en Dunea afhankelijk van de beschikbaarheid van water in de bronnen. We kunnen niet meer onttrekken dan de natuur ons teruggeeft. Vooral in (lange) droge periodes, waar we met z’n allen meer water gebruiken en de natuur ons minder geeft, raakt die balans zoek. Als iedereen in die periode water gebruikt, dan zien we een piekverbruik. Piekverbruik heeft nadelige gevolgen voor de waterdruk en heeft impact op het leidingnet. Daarom organiseren we de Bespaar Waterspelen.
De impact van de Bespaar Waterspelen wordt onderzocht door onderzoeksinstituut KWR. Het gaat hierbij om het waterverbruik in betreffende dorpen en een evaluatie van de Bespaar Waterspelen door de deelnemers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen