Geldzorgen door de coronacrisis neemt toe

Foto: Pixabay.

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders krijgt te maken met een terugval in inkomen door de coronacrisis. Vooral jongeren tussen de 18-25 jaar, met een eigen bedrijf en flexwerkers hebben hier mee te maken. Deze inkomensterugval kan leiden tot financiële onzekerheid voor de werkgever, maar ook voor uw werknemer.

Mogelijkheden voor werkgever bij (dreigende) financiële moeilijkheden van uw werknemer
Door ontslag, minder werk of andere redenen kan uw werknemer het financieel moeilijk hebben of gaan krijgen. Wanneer u dit merkt, heeft u als werkgever een aantal opties. U kunt als werkgever het volgende doen:

  • ga een open gesprek aan over de gevolgen van de financiële terugval in inkomen.
  • bedenk samen creatieve oplossingen.
  • geef informatie over mogelijke hulp die er te krijgen is.

Ga het gesprek aan
Zet de eerste stap om een open gesprek aan te gaan met uw werknemer. Zonder een oordeel te hebben over de situatie uw werknemer. Kenmerken van financiële problemen zijn bijvoorbeeld dat mensen de post niet meer openen en rekeningen niet meer kunnen betalen. Het is belangrijk om deze kenmerken te bespreken met uw werknemer als het contract is aangepast. Door een open gesprek kunt u belangrijk tekens opvangen over financiële problemen van uw werknemer.

Bedenk een creatieve oplossing
Soms is het mogelijk om samen een creatieve oplossing te bedenken voor de financiële situatie van uw werknemer. U kunt bijvoorbeeld uw werknemers uitwisselen met andere werkgevers. Er zijn werkgevers die het door de coronacrisis extra druk hebben gekregen. Uw werknemer kunt u inzetten bij deze werkgevers. Extra medewerkers zijn hier vaak hard nodig.

Vertel uw werknemer over mogelijke oplossingenOver de duur van deze crisis valt nog niks te zeggen. Geld lenen bij andere organisaties of personen is daarom vaak niet de beste oplossing. Het is belangrijk dat u uw werknemers vertelt over mogelijke oplossingen en hulp. Hiermee kan u grote financiële problemen bij uw werknemers voorkomen. Er is online veel te vinden over hulp bij financiële problemen.

Gemeentelijke schuldhulpverlening kan een optie zijn voor uw werknemer
Gemeentelijke schuldhulpverlening is er niet alleen voor een schuldsaneringstraject. De gemeentelijke schuldhulpverlening is er ook om mensen in een vroege fase te helpen bij financiële problemen. Hoe eerder uw werknemer hulp inroept, hoe makkelijker zij de achterstand kan oplossen.

Gemeentelijke schuldhulpverlening kost uw werknemer niks. U kunt uw werknemer doorsturen naar de schuldhulpverleners van hun eigen gemeente. Kijk voor meer informatie bij Hulp bij geldzorgen.

De schuldhulpverleners van de gemeente Peel en Maas zijn op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur bereikbaar via 077 306 6666. Vraag naar een medewerker van schuldhulpverlening of stuur een e-mail naar Schuldhulpverlening.

Handige links

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen