Koning Willem-Alexander op bezoek in Peel en Maas

Foto: https://de-wolden.nieuws.nl/ © Peter Nefkens

Koning Willem-Alexander brengt dinsdag 21 januari 2020 een werkbezoek aan de gemeente Peel en Maas. Bij het bezoek staan verschillende burgerinitiatieven centraal, die tekenend zijn voor de samenwerking tussen inwoners en gemeente. Onder de noemer ‘zelfsturing’ geeft de gemeente al 20 jaar vorm aan gemeenschapsontwikkeling.

Werkbezoek De Engelbewaarder en Kasteel De Keverberg
De Koning brengt eerst een bezoek aan De Engelbewaarder in Baarlo. Dit multifunctioneel centrum is een van de 10 lokale dorpsontmoetingen binnen de gemeente Peel en Maas. De Engelbewaarder is een ontmoetingsplek voor dorpsbewoners en een locatie voor diverse activiteiten. Het centrum drijft op vrijwilligers. Koning Willem-Alexander gaat met hen en met mensen van de gemeente in gesprek over hun samenwerking en rol in de gemeenschap.

Vervolgens bezoekt de Koning Kasteel De Keverberg in Kessel, dat bijna vijf jaar geleden na een grote restauratie werd geopend. De herbouw van van het kasteel kon rekenen op brede maatschappelijke steun: op uiteenlopende manieren zijn inwoners, bedrijfsleven, de gemeente Peel en Maas en de provincie Limburg betrokken geweest om de herbouw mogelijk te maken. Koning Willem-Alexander gaat in gesprek met mensen die een rol hebben gespeeld en nog steeds spelen bij de herbestemming van het Kasteel. Bij dit gesprek schuiven ook vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit andere dorpen aan om te spreken over hun initiatieven en de relatie met de gemeente.

Burgerinitiatieven
Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn. In een serie werkbezoeken schenkt de Koning aandacht aan dergelijke initiatieven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen