Film Silent Heroes en concert met verhalen WO II in Museum Peel en Maas

Foto: ©Museum Peel en Maas.

Op zondag 22 september krijgen bezoekers van Museum Peel en Maas bij entree gratis toegang tot de film en lezing Silent Heroes in de Gasterie.

De film begint om 14.00 uur en duurt circa anderhalf uur. Daarnaast krijgen bezoekers van het streekmuseum ‘s middags een gratis gids die hen meer vertelt over de tentoonstelling Van Ploeg naar Ploegendienst. De gids is de hele middag aanwezig. Uiteraard zijn het museum en de tentoonstelling ook zonder gids vrij toegankelijk tussen 13:00 en 17:00 uur.

Silent Heroes
Op zondagmiddag 22 september wordt om 14.00 uur in Museum Peel en Maas de muzikale documentaire film Silent Heroes vertoond. Deze film toont een uniek concert en filmfragmenten van ooggetuigenverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het concert is uitgevoerd in oktober 2018 door slagwerkgroep Concordia over onder andere de razzia’s, deportaties en bevrijding in het kader van 75 jaar bevrijding. De vertoning van de film is een historisch vervolg op het bevrijdingsconcert Silent Heroes dat op 21 september in DOK 6 in Panningen plaatsvindt.

Gratis toegang
De film kan gratis worden bezocht in de Gasterie van Kerkeböske in combinatie met een entreekaartje van het museum. De vertoning vindt plaats na een korte inleiding door Dré Hanssen, oud-secretaris van de Stichting Deportatie oktober 1944 Noord-Limburg, en medewerker aan het boek Sporen Die Bleven. Voor of na de presentatie van de film kunnen bezoekers in het museum de expositie en de deportatiekamer bezoeken. Hier bevindt zich een authentieke barak, en krijgen bezoekers meer informatie over de razzia’s en het verzet in 1944. In de filmkamer zijn een aantal films te zien over de razzia’s, deportaties en bevrijding en reportages over bezoeken door ex-gedeporteerden en naaste familie aan deportatieplaatsen in Duitsland.

Documentairefilm
In de documentairefilm Silent Heroes is de periode 1930 tot en met 1945 met een negental thema’s muzikaal uitgevoerd met unieke instrumenten door slagwerkgroep Concordia en aangevuld met verhalen van ooggetuigen in beeld gebracht. Achtereenvolgens gaat het onder andere over de crisisjaren, de Jodenvervolging met het verhaal “In memoriam Anne Frank” en “Schindlers List”. Verder is het onderdeel “Kerkrazzia” en verhalen van ooggetuigen over de oorlog en de bevrijding, een eerbetoon aan de vele mannen en jongens die tijdens de kerkrazzia van 8 oktober 1944 zijn opgepakt en weggevoerd naar nazi-Duitsland. Het gedeelte Silent Heroes, ofwel “stille helden”, verwijst naar de gesneuvelde soldaten van het Amerikaans kerkhof Margraten en de daadwerkelijke gebeurtenissen en flashbacks van de oorlog. Met “In the mood “ vindt een feestelijke afsluiting met de bevrijding plaats. Enkele verhalen van ooggetuigen onder andere door Annie Schilte ( verzetsrazzia ), Wiel Tulmans ( kerkrazzia ), Wim Rozenberg ( Jodenvervolging) en Jo Janssen ( bevrijding).

Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog
Daarnaast opent Museum Peel en Maas op vrijdag 15 november haar totaal vernieuwde Tweede Wereldoorlog tentoonstelling. Dit in het kader van 75 jaar bevrijding. In deze expositie veel aandacht voor dit belangrijke stuk lokale historie dat zijn sporen heeft nagelaten in de regio. Van de Duitse inval, het plaatselijke verzet en de verwoestingen in Peel en Maas, tot aan de bevrijding van de streek. Middels een interactief ooggetuigenpaneel is er ook veel aandacht voor persoonlijke verhalen van mensen die de oorlog mee hebben gemaakt. Voor kinderen komt er een speciaal educatief programma. Daarnaast blijft onze Deportatiekamer in tact, maar deze ruimte wordt wel van een update voorzien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen