Inwoners van Meijel bieden ondersteuning vóór aankomst ambulance

Foto: © https://www.pexels.com/

In Meijel is het startschot gegeven voor een bijzonder project waarbij inwoners van het dorp vooruit worden gestuurd voor eerste hulp als er een ambulance in aantocht is.

De ambulancezorg doet een beroep op de burgers in de veronderstelling dat de zorg verbeterd kan worden. Zij zijn eerder bij de patiënt dan de professionele hulpverleners en kunnen belangrijke taken uitvoeren. Zij kunnen dan in spoedgevallen alvast bijvoorbeeld reanimeren, spoedhandelingen verrichten, de luchtpijp vrijmaken of iemand in een stabiele zijligging leggen.

Directeur André Lemmen: “We begrijpen heel goed dat elke burger het liefst een ambulance om de hoek klaar heeft staan, mocht er iets gebeuren. Maar dat kunnen we niet waarmaken. Daarom maken dergelijke samenwerkingsprojecten de zorg juist sterker”, aldus Lemmen.

Er zal worden gestart met tien vrijwilligers, die allen werkzaam zijn (geweest) in beroepen op het gebied van zorg en veiligheid, zoals thuiszorgmedewerkers, politieagenten en brandweermannen. Zij zullen een aanvullende opleiding.

De pilot start vandaag en duurt een jaar. Bij een succes wordt het uitgebreid naar andere dorpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen