Woningbouw Peel en Maas neemt enorme vlucht

Foto: Pixabay.

De woningbouw in Peel en Maas heeft sinds juni 2018 een enorme vlucht genomen. Dat blijkt uit een Raadsinformatiebrief die de gemeenteraad heeft ontvangen. Het succes is te danken aan de duidelijke woonambities van de sinds 2018 aangetreden coalitie van CDA, Lokaal Peel en Maas en de VVD. Daarnaast heeft de aanpassing van de ‘beleidsregel woningbouwverzoeken’ gezorgd voor een positieve wending, zo is te lezen in de brief aan de raad. CDA-wethouder Rob Wanten heeft het dossier wonen in zijn portefeuille.

De aanpassing van de ‘beleidsregel woningbouwverzoeken’ was een verruiming ten opzichte van de voorgaande beleidsregel, omdat het maximum van 100 woningbouwmogelijkheden met een maatschappelijke meerwaarde is losgelaten. Ook biedt deze aangepaste beleidsregel meer mogelijkheden op het gebied van tijdelijke woningen en kan daardoor sneller worden ingespeeld op de acute vraag van vandaag. Deze ontwikkelingen hebben in heel Peel en Maas gezorgd geleid tot veel verzoeken voor woningbouwmogelijkheden. Vanaf begin 2018 tot en met nu zijn er verzoeken voor 147 woningen ingediend, passend bij de beleidsregel. Dit heeft al geleid tot 13 concrete vergunningen en voor 134 vergunningen zijn vergunningen in voorbereiding of is een positieve grondhouding aangenomen. CDA-wethouder Wanten heeft tijdens raadsvergaderingen al vaker verwezen naar het succes van de aanpassing van deze beleidsregel.

Ook beweging in Kessel
Ook voor de kern Kessel komt er na een decennium stilstand beweging in op de woningmarkt. “Er zijn in Kessel nu 14 woningen, waarbij vergunningen in voorbereiding zijn of waarbij het college een positieve grondhouding heeft aangenomen”, zegt CDA-raadslid Roel Boots uit Kessel. “Dit is voor de mensen in Kessel een enorme en echt noodzakelijke vooruitgang. Complimenten aan wethouder Wanten en de organisatie voor deze daadkracht.” Boots schrijft op zijn Facebookpagina dat dit een mooi begin is, maar dat er nog meer mogelijk gemaakt moet worden. Hij schrijft: “Is dit alles wat de gemeente kan doen? Nee, zeker niet. Mensen kunnen er van op aan dat er meer mogelijk wordt. Stap voor stap. Maar we gaan nu van stilstand naar meer mogelijkheden en dat is pure winst.”

Reguliere vergunningen
Niet alleen door de ‘beleidsregel woningbouwverzoeken’ is veel beweging gekomen op de woningmarkt. Ook in het reguliere circuit worden veel woningen vergund. In heel 2018 zijn er in totaal 186 vergunningen verleend voor nieuwe woningen. Voor het jaar 2019 staat de teller tot en met 5 juni 2019 op maar liefst 188 vergunningen. CDA-raadslid Roel Boots: “Dit geeft aan dat de voet écht van de rem is. De resultaten na het eerste coalitiejaar zijn goed.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen