Ontdek de geschiedenis van de industrialisatie in Museum Peel en Maas

Foto: Museum Peel en Maas.

Helden – In Museum Peel en Maas is vanaf nu de tijdelijke tentoonstelling ‘Van Ploeg naar Ploegendienst’ te zien. In deze expositie ontdek je de industrialisatie van wat nu de gemeente Peel en Maas is. Gedurende het hele jaar is deze aantrekkelijke tentoonstelling geopend voor publiek. Tevens is er een rijk geïllustreerd boekje over de tentoonstelling te koop.

In Van Ploeg naar Ploegendienst wordt in woord en beeld ingegaan op de sterk agrarische georiënteerde regio, die vanaf de late jarig vijftig óók de industrie omarmt. Door middel van schitterende (historische) foto’s, illustraties, boeiende objecten en korte teksten wordt het verhaal van de opkomst van de industrialisatie van Peel en Maas vanaf 1900 vertelt. Er is aandacht voor de gemeentelijke inspanningen en de sociale en culturele gevolgen ervan voor gemeentebewoners. Ook krijgt de aanwijzing door het Rijk van Panningen als ontwikkelingskern de nodige aandacht.

Hoogtepunt
Hoogtepunt in de tentoonstelling is de drie meter hoge replica van het industriemonument dat zich voor het gemeentehuis in Panningen bevindt. Het monument werd in 1962 onthuld ter gelegenheid van de opening van het plaatselijke industrieterrein. Middels meer aansprekende historische objecten waan je je spontaan terug in het geïndustrialiseerde tijdperk! Dit effect wordt verder versterkt door de ratelende en krakende industriële geluiden die galmen op de achtergrond van deze zinnenprikkelende expositie. Een onmisbare tentoonstelling voor de lokale bewoner en de toerist die meer te weten wil komen over de rijke recente historie van de streek.

Rijk geïllustreerd boek
Voor slechts 5,00 euro is in de museumwinkel en in de plaatselijke boekhandels ook het rijk geïllustreerde boek Van Ploeg naar Ploegendienst – De industrialisatie en de aanwijzing van Panningen als ontwikkelingskern te koop. In deze publicatie wordt nog meer achtergrondinformatie gegeven over de industrialisatie binnen de gemeente. Daarin is niet alleen aandacht voor de vestiging van industrieën in Panningen en Beringe, maar ook voor de bedrijvigheid op de ‘handelsterreinen’ in de andere kernen van Peel en Maas.

Museum Peel en Maas
Bij Streekmuseum Peel en Maas in Helden beleef je de geschiedenis van de streek. Van de jager-verzamelaars, de Kelten, de Romeinen, tot aan de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving van 1992. Middels fraaie, lokaal gevonden archeologische objecten, interactieve elementen voor kinderen en sfeervolle ruimtes beleef je de geschiedenis van de streek. Sluit je dagje uit af met een kopje koffie met heerlijke Limburgse vlaai in de Gasterie. Het museum is van oktober tot en met april geopend op woensdag en zondag van 13-17 uur en van mei tot en met september op woensdag tot en met zondag van 13-17 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen