112

Dodelijke hondenziekte ontdekt vlak over grens in Duitsland

Foto: Hondenpoot - Stockfoto.

Hondenbezitters maken zich zorgen over een dodelijke ziekte, die vlak over de grens in Duitsland de kop heeft opgestoken.

Een waarschuwing op Facebook van een dierenarts is al honderden keren gedeeld door bezorgde baasjes. De ziekte is bij meerdere vossen in een natuurgebied in Niederkrüchten ontdekt. De ziekte van Carré wordt ook wel canine distemper genoemd en kan hersenvliesontsteking bij honden veroorzaken.

Dodelijke Hondenziekte?
Canine Distemper of ziekte van Carré, zoals de ziekte officieel heet, is een infectie die hersenvliesontstekingen bij de hond kan veroorzaken en de ziekte tast het zenuwstelsel aan. Het is zeer besmettelijk en voor huisdieren in veel gevallen dodelijk.

Wat zijn de symptomen?
Besmette honden krijgen eerst koorts, een loopneus, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Daarna ontstaan maagproblemen en is er grote kans op overgeven en diarree, mogelijk met wat bloed. Naarmate het virus het zenuwstelsel van de hond aantast, ontwikkelen geïnfecteerde honden klachten als kopkanteling, spiertrekkingen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming met uiteindelijk de dood als gevolg.

Hoe wordt de ziekte overgebracht?
Het virus wordt overgebracht door niezen, eten uit dezelfde bak of direct contact met een besmet dier. Besmetting kan ook worden overgebracht via kleding of hondenspeeltjes. De ziekte hoeft niet per se van hond op hond over te gaan. Besmetting kan ook worden opgelopen door (in)direct contact met in de natuur levende wilde dieren als vossen of marters.

Is de ziekte te behandelen?
Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. De secundaire verschijnselen wel. De zieke hond moet dan wel naar een kliniek en in isolatie worden behandeld. Honden krijgen daar een kuur met antibiotica om bacteriële infecties te behandelen. Medicatie tegen diarree, braken, en hoesten.

Wat is er tegen te doen?
Inenting tegen de ziekte is het meest effectief. Puppy’s bouwen weerstand op als ze de melk van hun (ingeënte) moeder drinken. Enkele maanden na het zogen moeten ze alsnog tegen de ziekte worden ingeënt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen