Oorlogsdagboek Panningen eindelijk op de markt

Foto: Dochter (97) van dagboekschrijver Kaat Verhaegh - ©NIHACO.

Vrijdag 15 februari was bij Boekhandel Panningen de boekpresentatie van ‘Het geheime dagboek van oma’. Een boek over het laatste oorlogsjaar in Panningen.

Het eerste exemplaar was voor wethouder Wim Hermans. Het tweede voor Mie Verhaegh (97), oudste dochter van dagboekschrijfster Kaat Verhaegh.

Kaat Verhaegh uit buurtschap Zelen bij Panningen hield de laatste driekwart jaar van de oorlog een ‘geheim’ dagboek bij. Vanaf de dag dat haar man Geel en zoon Graat door De Duitsers werden opgepakt tijdens de grootscheepse kerkrazzia in het dorp en afgevoerd om te gaan werken als dwangarbeider in Duitsland.
Kleinzoon Frans Verhaegh legde tijdens de boekpresentatie uit waarom hij het boek zo graag wilde uitgeven. “Dit verhaal staat symbool voor de 500.000 Nederlandse mannen en jongens die in Duitsland dwangarbeid moesten verrichten. Het verhaal miste alleen de context en een duidelijke uitleg wie wie is. Het dagboek is nu zo herschreven dat het voor iedereen gemakkelijk te begrijpen is.”

Verstopt
In ‘Het geheime dagboek van oma’ beschrijft Kaat Verhaegh de laatste driekwart jaar van de oorlog. In haar huis op Zelen 151 biedt ze onderdak aan onderduikers, familieleden, vluchtelingen uit de regio en later aan Engelse soldaten. Haar grootste zorg is haar andere zonen uit handen van de Duitsers te houden. Daarnaast vraagt ze zich continu af waar haar man Geel en zoon Graat gebleven zijn.
Het ‘geheime’ dagboek hield Kaat Verhaegh bij in drie kleine schriftjes, die ze voor de Duitsers verstopte onder haar rok. Om haar bovenbeen, vastgesnoerd met de inmaakringen van weckflessen. Het dagboek is exclusief te koop bij Boekhandel Panningen (Markt 29), verkoopprijs 15 euro, 82 pagina’s.

Fototoelichting
Wethouder Wim Hermans overhandigt het tweede exemplaar aan tante Mie Verhaegh (97), dochter van dagboekschrijver Kaat Verhaegh.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen