[Landelijk] Toenwashetstil-platform voor nabestaanden zelfdoding

Foto: ©Pixabay.

Het verdriet van het verlies van je kind is immens. Dat ondervond Patti Broeder toen ze haar zoon Bas verloor. Vanuit dit verdriet begon ze de website toenwashetstil.nl”Een noodzaak”,zegt ze, ”er moet een plaats zijn waar je als nabestaande vindt wat je nodig hebt.”

Patti Broeder wil dat haar site een platform wordt voor nabestaanden. Ze zegt: “Op 1 november 2017 stierf mijn zoon Bas een zelfgekozen dood. Hij was toen net 20 jaar. Al vrij snel na zijn overlijden ging ik op zoek naar antwoorden. Ik wilde heel graag weten waarom hij zichzelf het leven benam, ik wilde weten of ik dat had kunnen voorkomen, ik wilde weten hoe ik mijn andere kinderen kon steunen en ik wilde weten hoe zo’n ingewikkeld rouwproces eruit ziet.”

Toenwashetstil

Op de site blogt Patti over haar zoon en haar eigen leven. Het worstelen met de zelfgekozen dood, maar ook de gevolgen daarvan. Ze schrijft: Vaak wordt een suïcide voorafgegaan door een periode van grote onrust. Vaak ook vindt de zelfdoding plaats, net op het moment dat je het niet (meer) verwachtte. De eerste tijd na het overlijden is een drukte van belang, je wordt geleefd. Daarna wordt het opeens heel stil. Bovendien vallen er mensen weg, mensen van wie je had verwacht dat ze er zouden zijn. Het wordt stil.

Interactie

”Wat ik wil, is dat mensen handvatten krijgen in het omgaan met deze complexe rouw. Er is veel te vinden over rouw, er zijn therapeuten gespecialiseerd in rouw, er is daarnaast ook aandacht voor de preventie suïcide. Maar rouwen na een zelfdoding is anders. Er komt meer bij kijken. Vaak zijn de omstandigheden traumatisch voor de achterblijvers, het is plotseling, veel achterblijvers hebben het gevoel dat ze iets hadden moeten doen om dit te voorkomen. Op mijn website probeer ik de weg te wijzen naar instanties waar je die speciale hulp kunt vinden en daarnaast bied ik zo veel mogelijk informatie, zodat je ook zelf kunt gaan zoeken naar wat bij je past.”

Nabestaanden

”Daarnaast bied ik informatie voor de omgeving van de nabestaanden. Want hoe ga je nou om met iemand die dit verschrikkelijke net heeft meegemaakt? Blijf je uit de buurt, uit angst je op te dringen? Of blijf je uit de buurt omdat je niet weet wat je moet zeggen? Blijf vooral niet uit de buurt, zou ik zeggen. Vraag wat de nabestaande nodig heeft, stuur desnoods een kaartje. Opdat de nabestaanden weten dat er aan hen wordt gedacht. Voor kinderen geldt hetzelfde. Hoe ga je om met een vriend of vriendin die dit net heeft meegemaakt? Praat je er wel over, of mijd je het onderwerp? Je kunt dat gewoon vragen, maar dat is best spannend.”

Website

”Voor al deze mensen is de website Toenwashetstil.nl gemaakt. Hoe mooi zou het zijn dat mensen in je omgeving er gewoon voor je zijn en iets voor je doen. Overwin de schroom om iets te doen bij zo’n groot en vooral ingrijpend verlies.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen