Gemeente Peel en Maas gaat volgend jaar centraal tellen

Foto: © cbs.nl.

Gemeente Peel en Maas gaat bij de gecombineerde Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen in maart volgend jaar centraal de stemmen tellen.

Dat heeft de gemeenteraad op dinsdag 4 december beslist.

Afgelopen maart bleek achteraf dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen verschillende stembureaus moeite hadden met het juist tellen van de stemmen.

Gemeente Venray
In de gemeente Venray bleek bij de eerste telling bij 23 van de 26 stembureaus de stemmingen niet te kloppen vanwege menselijke fouten. Daardoor moest er in die gemeente een hertelling plaatsvinden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloot daarna een experiment op te zetten met centraal stemmen. Het College van B&W stelde voor dat Peel en Maas daar aan zou deelnemen en de gemeenteraad stemde daar 4 december mee in.

Uitslagen later bekend
Het centraal tellen houdt in dat op de dag van de verkiezingen zelf alleen op lijstniveau wordt geteld. Een dag later wordt op één of meerdere centrale locaties tijdens een openbare zitting op kandidaatniveau geteld. Dat betekent dat de definitieve uitslag iets langer op zich laat wachten.

Vanuit het rijk ontvangt de Gemeente Peel en Maas 15.000 euro voor de deelname aan het experiment.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen