[De jaarlijkse intocht van sinterklaas] Zaterdag 17 november in Zaanstad

Foto: Sinterklaas - Pixabay.

Dit jaar komt Sinterklaas aan in de Noord-Hollandse gemeente Zaanstad in het dorp Zaandijk.  De intocht zal plaatsvinden rondom de beroemde Zaanse Schans. 

“De Zaanse Schans met al zijn historische molens, ambachtelijke werkplaatsen en typisch Zaanse houten huizen laat jaarlijks miljoenen bezoekers kennismaken met de Zaanse geschiedenis. We zijn ongelooflijk blij dat Sinterklaas dit oer-Hollandse decor aan de Zaan nu heeft uitgekozen voor de landelijke intocht”, aldus de burgemeester van Zaanstad Jan Hamming.

De Pakjesboot 12 meert aan in Zaandijk, waarna Sinterklaas en zijn gevolg via de Lagedijk en de brug naar de Zaanse Schans lopen. Na een wandeling over de schans is daar dan ook de slotmanifestatie.

De jaarlijkse uitzending met de naam “De intocht van Sinterklaas” wordt ieder jaar op zaterdagmiddag uitgezonden. Dit is al zo sinds 1952 en zal ook zo zijn in 2018. Het is tegenwoordig eigenlijk altijd op de eerste zaterdag na Sint Maarten. De live uitzending van de NTR start om 12:00 uur en duurt meestal zo’n 5 kwartier.
Op het digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op zappelin.nl is de intocht met gebarentolk te volgen.

Sinterklaas in het nieuws 2018
Er is een actiegroep die een kort geding heeft aangespannen tegen de NTR in verband met de Zwarte Pieten die er meelopen. Zou de intocht dan dit jaar niet door kunnen gaan zoals de burgemeester van Zaandam heeft aangekondigd? Het zal toch niet waar wezen. De actiegroep beweerd dat de intocht een racistische intocht is en daarom verboden zou moeten worden. Later werd het iets anders gesteld en mag de intocht doorgaan als de Zwarte Pieten maar blank zijn, ofwel niet geschminkt.
Op woensdag 14 november om 16 uur was de uitspraak en de rechter heeft besloten dat Zwarte Piet niet verder aangepast hoeft te worden. Het kinderfeest, dat Sinterklaas tenslotte is, zal dus gewoon doorgaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen